Blogs

Wat te doen bij pech onderweg

In geval van nood

Bevindt u zich in een acute noodsituatie? Wanneer u 112 belt zal u doorverbonden worden met kustwacht Nederland. U kunt er ook voor kiezen om direct de kustwacht te bellen. Bel daarvoor het noodnummer, dit is 0900-0111, +31223542300 of VHF-kanaal 16. Hierbij zijn de volgende gegevens van belang:

  • Wie: (scheeps-)naam, persoon
  • Wat is er aan de hand? (type schip, kleur, afmetingen)
  • Waar bent u? (geografische positie, vaarroute)
  • Welke hulp heeft u nodig?
  • Wanneer was er voor het laatst positie of contact bekend?

Pechhulp

Heeft u te maken met (motor) problemen waardoor u niet verder kunt varen? Maar is er geen direct gevaar? Moet je gesleept worden of is er iets anders aan de hand? Neem dan contact op met een hulpverlener uit de omgeving. Kustwacht Nederland is een centrum voor het coördineren van spoedeisende hulp waarbij direct gevaar voor levens of vaartuigen is.

Sinds augustus 2020 zijn watersporters zelf verantwoordelijk om pechhulp te regelen. Voorheen alarmeerde de kustwacht Nederland de KNRM. Sinds 2020 is het aan de hulpvrager om zelf pechhulp in te schakelen. Dit kan de KNRM zijn maar er zijn ook andere instanties. Voor pechhulp op het water kunt u gebruik maken van de KNRM helpt app of kunt u 0592-390451 bellen.

Over KNRM

Sinds het ontstaan van de KNRM in 1824 hebben vrijwilligers zich ingezet om mensen in nood op zee te redden. Als maatschappelijke organisatie wil de KNRM bijdragen aan een veilig recreatief gebruik van het water. Met de gratis KNRM Helpt app kunnen watersporters met voldoende alarmering  mogelijkheid het water op. In de app zijn twee bel knoppen. Een rode knop voor acuut gevaar, en een groene voor pechhulp. Bij beide alarmeringen stuurt de app automatisch uw locatie door naar de alarmcentrale.

Kijk voor meer informatie op de website van KNRM

« Terug naar alle berichten
Wat te doen bij pech onderweg