Blogs

Elektrische sloep vs diesel sloep

De afgelopen jaren zien wij dat er steeds meer elektronische sloepen op de markt gebracht worden. Met name in de verhuur sector stapt men veel over naar deze vorm van varen en zien we dat deze boten met gemak 8 uur rondvaren zonder dat de accu’s bij geladen hoeven te worden. Elektronisch varen wordt dus steeds populairder. Elektronische sloepen brengen een aantal voor- en nadelen met zich mee vergeleken met de traditionelere diesel motor.

De meest bekende punten zijn dat de hybride systemen meestal net iets duurder zijn dan een sloep met een traditionele diesel. Echter zit er tegenwoordig, tussen de volledig elektrisch varende uitvoering en de diesel uitvoering, vaak nauwelijks meer een prijs verschil. Doordat de volledige elektrische systemen steeds beter worden zien we dat er in de kleine boten, zoals de sloepen, tegenwoordig nog nauwelijks hybride systemen worden ingebouwd en dat men gelijk voor volledig elektrisch kiest.

Voordelen van elektrisch varen

Elektronisch varen heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van varen op diesel. Naast het feit dat tanken voortaan overgeslagen kan worden, is elektronisch varen ook een stuk milieuvriendelijker en duurzamer. Bovendien maakt de motor nauwelijks geluid en is het enige wat je feitelijk hoort de aandrijflijn. Ideaal als u bijvoorbeeld door een natuurgebied vaart of juist gezellig met de anderen op de boot wilt kletsen. Oh ja, de geur van verbrande diesel is ook verleden tijd. Daarnaast hebben de elektro motoren een stuk minder onderhoud nodig dan een diesel.

Wat ook een voordeel kan zijn is dat de meeste systemen met koelvloeistof worden gekoeld en niet met buitenwater waardoor de  motor niet kapot kan vriezen en je dus theoretisch de hele winter door zou kunnen varen. Doordat de zonnepanelen steeds beter en efficiënter worden is het al snel mogelijk om de accu’s door middel van zonne-energie te laden en ben je in de toekomst minder afhankelijk van walstroom. Met name in de steden probeert de overheid elektrisch varen te stimuleren en dit zal in de toekomst alleen maar meer worden wat ten voordele van de Electro sloep zal zijn.

Nadelen van elektrisch varen

Helaas zijn ook een paar nadelen bij het elektronisch varen. De meeste accu’s worden nog met walstroom geladen waardoor je hier afhankelijk van bent en je bij langere toertochten wel zeker moet zijn van een havenplek met walstroom bijvoorbeeld. Natuurlijk zijn hier ook oplossingen voor, zoals zonnepanelen op uw boot. Hierdoor wordt de boot wel weer iets duurder.

Verder is de actieradius bij elektronische boten minder groot en de motoren zijn doorgaans (nog) iets minder krachtig. Dit laatste hoeft niets uit te maken als u voornamelijk in smalle slootjes, grachten en binnenwateren vaart, waar u toch niet snel mag varen. Vaart u op grote kanalen, waar meer stroming van andere boten is, dan heeft u meer kracht nodig. Dit vergt meer stroom waardoor de actieradius sneller terug zal lopen. Daarnaast hebben accu’s niet het eeuwige leven en moeten deze in de winter extra zorg krijgen, omdat ze dan niet gebruikt worden. Het vervangen van het volledige accupakket een hoop geld.

Conclusie elektrisch varen

Elektronische sloepen hebben zowel voor- als nadelen ten opzichte van de traditionele diesel sloep. Het is echter een zeer goed alternatief voor de diesel sloep en elektrisch varen biedt tegenwoordig zeer solide en goede oplossingen. Wat het best bij u past hangt af van uw vaargedrag, uw vaargebied  en uw wensen. Wij helpen u graag met het vinden van de perfecte sloep. Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs op (0566) 688 816 of via onze contact pagina.   

« Terug naar alle berichten
Elektrische sloep vs diesel sloep