Blogs

Boot beveiligen tegen diefstal

Jaarlijks worden 1200 booteigenaren hiermee geconfronteerd. Er zijn echter maatregelen die je kunt treffen om dit te voorkomen. 

  1. Leg je boot vast aan een kabel of ketting met een goedgekeurd slot. Ga je op zoek naar een slot voor je sloep of motorboot, koop dan één met een VBV keurmerk. Dit keurmerk staat voor vaartuigbeveiliging en is vaak vereist voor je vaartuigverzekering.
  2. Zorg ervoor dat je hang- en sluitwerk van de kajuitingang stevig is en goed functioneert. Ga je even van boord, doe het dan op slot.
  3. Heb je jouw sloep of motorboot op een boottrailer, maak dan gebruik van een goedgekeurd slot zoals een koppelingsslot of wielklem.
  4. Met speciale SDNA markeringsvloeistof kun je je sloep of motorboot markeren met unieke synthetische DNA. Wordt je sloep of motorboot gestolen en vind je deze terug, dan kun je gemakkelijk bewijzen dat het jouw sloep of motorboot is. Breng dit bijvoorbeeld aan in de motorruimte of op je console. Je krijgt daarbij ‘SNDA beveiligd’ stickers wat preventief kan afschrikken.
  5. Kies voor een elektronisch beveiligingssysteem zoals een vaartuigvolgsysteem. Dit is een GPS-tracker die je ergens in je boot kunt verstoppen en waarmee je ten alle tijden kunt zien waar je sloep of motorboot zich bevindt.
  6. In de winter kun je ervoor kiezen om je boot in het water te laten. Het nadeel hiervan is dat je boot erg kwetsbaar is. Maak daarom een bewuste keuze om je boot buiten te laten of voor verwarmde boot winterstalling.
  7. Misschien de meest logische tip: laat waardevolle spullen niet onbemand achter op je sloep of motorboot. Kun je niet anders, verstop het dan en laat het niet in het zicht liggen.
  8. Breng je sloep of motorboot en alle spullen die je op je boot hebt in kaart door er foto’s van te maken. Het is voor de politie gemakkelijker om gestolen spullen te identificeren als ze er beeldmateriaal van hebben.
  9. Registreer je sloep of motorboot met een registratiekaart van de politie. Mocht je sloep of motorboot toch worden gestolen, dan heb je alle gegevens bij de hand.

We hopen dat je met bovenstaande tips geen slachtoffer wordt van bootdiefstal. Deel dit bericht vooral met mede booteigenaren en voorkom dat je boot wordt gestolen. Zie je iets verdachtst? Neem dan contact op met de politie (0900-8844) of bel 112 als het een heterdaadsituatie betreft.

We wensen je een veilige vaart toe!

« Terug naar alle berichten
Boot beveiligen tegen diefstal